Beleggers geen hoge pet ophebben van de stimuleringsmaatregelen die ECB-president Draghi in juni afkondigde. Het rentebesluit van vandaag zal vermoedelijk ook weinig vuurwerk bevatten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Vandaag is het rentebesluit van de ECB, maar dat zal niet erg spannend worden. Er wordt geen wijzigingen in het monetaire beleid verwacht omdat de ECB zich koest houdt tot de lancering van de nieuwe langlopende leningen aan banken medio september, en in de maanden daarna eerst wil nagaan of de maatregelen effect sorteren.
Update: de ECB houdt de rente inderdaad onveranderd.
De toon van ECB-president Draghi tijdens de persconferentie zal voorzichtig positief blijven, met de nadruk op voorzichtig. Er is reden genoeg voor Draghi om een slag om de arm te houden: de Oekraïense crisis en het wisselvallige economische nieuws uit de eurozone. ‘Zachte’ cijfers zoals de inkoopmanagersindex van Markit en de Economische Vertrouwensindex van de Europese Commissie staan (nog) relatief hoog. Maar woensdag kregen we een reality check met een hele harde daling van de Duitse fabrieksorders en de Italiaanse economie die helaas in een sterker tempo is gaan krimpen. Daarnaast kwam de inflatie in juli weer een stapje dichterbij nul. Daarentegen zijn de monetaire cijfers en de kredietverlening iets minder zwak geworden, en daar zal Draghi hoop uit putten.
2. Bedankt Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski voor het luiden van de noodklok over Russische troepen die zich verzamelen bij de grens met Oekraïne: we kunnen nu nog goedkoper lenen. Dankzij de Oekraïense crisis en beetje hulp van slecht economisch nieuws uit de eurozone sloot de Nederlandse 10-jaars rente op woensdag op 1,30 procent, het laagste niveau ooit. En voor een 2-jaars lening moet minister van Financiën Dijsselbloem welgeteld een hele 0,04 procent betalen. Vanochtend zet de daling door en zakt de 10-jaars rente naar 1,29 procent. Gauw nog maar wat harder bezuinigen dan. Straks komen boze obligatiebeleggers nog eens méér rente eisen.
3. De daling van de rente in de eurozone – in het veilige gedeelte van de regio althans – komt voor een belangrijk deel door de Oekraïense crisis. Beleggers vrezen dat nu de Russische rebellen steeds meer terrein verliezen, president Poetin Russische troepen onder het mom van een 'vredesmissie' het oosten van de Oekraïne laat binnenvallen. Maar er speelt meer. Al voordat de Oekraïense crisis intensiveerde, begon het economisch herstel in de eurozone te verzwakken. En bovendien is de inflatie verder gedaald en zakken de inflatieverwachtingen steeds verder.
4. Dat de markt steeds minder inflatie inprijst, komt vooral omdat beleggers geen hoge pet ophebben van de stimuleringsmaatregelen die Draghi in juni afkondigde. Beleggers verwachten dat de ECB de komende twee jaar 700 miljard euro gaat uitlenen aan banken met de in juni afgekondigde langlopende leningen. Daar staat tegenover dat banken begin volgend jaar de 1 biljoen aan lang lopende lopende leningen die de ECB in 2011 en 2012 afkondigde hebben afgelost (momenteel is ongeveer driekwart afgelost). De balans van de ECB zal maar in beperkte mate kunnen groeien, en dat is niet genoeg voor beleggers om hogere inflatieverwachtingen in te prijzen. Dat kan pas gebeuren als de ECB zelf eindelijk obligaties gaat kopen in de markt.
Hoe laag beleggers Draghi’s leningen inschatten, wordt duidelijk in de grafiek die de inflatieverwachtingen van de markt weergeeft. De bovenste grafiek is de Amerikaanse 10-jaars breakeven rente en de onderste grafiek is de Franse 10-jaars breakeven rente.
(klik voor vergroting)
De Fed en de ECB willen dat deze rentestanden dicht bij 2 procent blijven. Let op hoe Bernanke in 2010 met succes de inflatie aanzwengelde, terwijl Draghi nog steeds aan het ploeteren is.
5. De lage rentestanden doen verzekeraar Delta Lloyd weinig goed. Vanwege de lagere rentestanden stonden de beleggingsopbrengsten onder druk, waardoor het operationeel in de eerste helft van 2014 daalde van 206 naar 191 miljoen euro, ondanks het verder verlagen van de kosten. Delta Lloyds opmars op de Nederlandse hypotheekmarkt zette door. Afgelopen half jaar verdubbelde de hypotheekproductie naar ruim een half miljard euro.
6. De prijsvechter op de Franse mobiele markt Iliad is niet van plan het bod op T-Mobile USA te verhogen, meldt de krant Les Echos. En Iliad zou volgens Les Echos ook niet van plan zijn andere investeerders te strikken voor een overnamebod. Woensdag blies de Financial Times de overnamespeculatie rond T-Mobile USA nieuw leven in door te melden dat Ilad overweegt het bod van 33 dollar per aandeel "aan te scherpen".
7. Het economisch nieuws uit Duitsland blijft maar tegenvallen. Vanochtend meldde het Duitse statistiekbureau dat de industriële productie in juni met 0,3 procent groeide ten opzichte van mei, toen er sprake was van krimp van 1,7 procent. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op groei van 1,2 procent in juni.
8. Volgens De Telegraaf hebben beleggers tegen een forse kortingen leningen van Imtech gekocht van de financiers van de in nood verkerende technische dienstverlener. Volgens de krant gaat het om zogenoemde aasgierfondsen, beleggers die zeer risicovolle leningen of obligaties kopen tegen prijzen die soms een fractie zijn van het oorspronkelijk geleende bedrag. In het geval van Imtech kochten beleggers 22 miljoen euro aan schulden tegen kortingen van 30 tot 35 procent. De beleggers zouden overwegen de aankoop van nog eens 150 miljoen euro van Imtechs schuldenberg van ruim een miljard euro.
9. Behalve de ECB is de beursagenda aan de lege kant. Uit de VS komen de wekelijkse steunaanvragen. Vorige week bleek dat de aanvragen waren gedaald naar het bodemniveau van krap 300.000 omdat de arbeidsmarkt dit jaar op stoom aan het komen en de banengroei maandelijks ruim boven de 200.000 uitkomt.
10. Ondanks alle ellende rond Oekraïne houden aandelenbeurzen het hoofd boven water en blijven verliezen binnen de perken. Veel leven zit er niet in de brouwerij tot aan het rentebesluit van de ECB.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl